Emigreren naar Spanje met kinderen: alles wat je moet weten over scholen en wennen

Gepubliceerd op 25 februari 2025 om 15:20

Het Spaanse schoolsysteem: wat moet je weten?

Het onderwijssysteem in Spanje verschilt behoorlijk van Nederland. Dit zijn de belangrijkste punten:

  • Peuters en kleuters (Educación Infantil) – Kinderen vanaf 3 jaar kunnen gratis naar de openbare kleuterschool (colegio infantil). De eerste drie jaar (0-3) is niet verplicht en vaak particulier.
  • Basisonderwijs (Educación Primaria) – Vanaf 6 jaar start de leerplicht en gaan kinderen naar de basisschool. Dit duurt zes jaar.
  • Middelbare school (Educación Secundaria Obligatoria - ESO) – Na de basisschool volgen vier jaar verplichte middelbare school.

Je kunt kiezen uit openbaar onderwijs (gratis), semi-particuliere scholen (concertados) of volledig particuliere scholen (privados). Internationale scholen zijn ook een optie, maar die zijn vaak duurder.

Inspiratie: anderen gingen ons voor!

Gelukkig zijn er genoeg gezinnen die deze stap al gemaakt hebben en laten zien dat het mogelijk is. Twee vrouwen die ik enorm bewonder zijn @gladys.cheryll en @eva_invalencia op Instagram. Zij delen hun ervaringen over emigreren met kinderen en hoe zij het Spaanse leven met hun gezin omarmen. Echt een aanrader om te volgen als je overweegt te verhuizen naar Spanje!

Hoe wij omgaan met deze veranderingen

Voor ons is het belangrijk om Diego zo soepel mogelijk te laten wennen aan zijn nieuwe omgeving. Dit doen we door:

  • Hem al vroeg in contact te brengen met de Spaanse taal, bijvoorbeeld via liedjes en met voorlezen van Spaanse boekjes.
  • Regio’s te verkennen waar we ons echt thuis voelen als gezin.
  • Ons goed te verdiepen in scholen en te kijken naar een omgeving waar hij zich sociaal snel kan ontwikkelen.

Conclusie: een avontuur voor het hele gezin

Een emigratie met kinderen is spannend, maar vooral een prachtige kans om samen iets nieuws op te bouwen. Toch begrijp ik als geen ander hoe overweldigend het kan voelen. Misschien herken je het wel: eindeloze to-do lijsten, twijfels over de juiste schoolkeuze, de angst dat je kinderen moeite hebben met wennen... en dat alles terwijl je óók je bedrijf draaiende probeert te houden.

Voor ondernemende ouders die altijd tijd tekortkomen, kan emigreren voelen als nóg een taak op een toch al overvolle lijst. Maar geloof me: het is mogelijk om deze stap te zetten zonder jezelf te verliezen in de chaos. Door focus te houden op wat écht belangrijk is – je gezin en je dromen – en door slim te plannen, kun je rust en overzicht creëren. En dat zorgt ervoor dat je de emigratie niet alleen overleeft, maar er ook volop van geniet.

Een emigratie met kinderen, hoe doe je dat??

Dromen van een leven in Spanje is één ding, maar de stap zetten met kinderen is een heel ander verhaal. Want hoe pak je dat aan? Hoe zorg je ervoor dat zij zich snel thuis voelen en jij je als ouder niet overweldigd voelt door alles wat geregeld moet worden? Ik neem je mee in onze ervaring en deel handige tips, vooral over het Spaanse schoolsysteem, want dat is voor veel ouders dé grote vraag.

Onze emigratiedroom met Diego

Voordat onze zoon Diego geboren werd, wisten we al dat we ooit naar Spanje wilden emigreren. Zijn naam is zelfs geïnspireerd op ons toekomstige thuisland! Oorspronkelijk wilden we wachten tot hij de basisschoolleeftijd had bereikt, zodat we de overstap goed konden plannen. Maar door de gedwongen uitkoop van onze huidige woning door de gemeente kwam alles in een stroomversnelling. Ineens moesten we sneller schakelen dan gedacht – en geloof me, dat brengt de nodige uitdagingen met zich mee.

De uitdagingen van emigreren met kinderen

Als ouder wil je het beste voor je kind. Een verhuizing naar een ander land brengt niet alleen praktische vragen met zich mee, maar ook veel emotionele aspecten. Dit zijn de grootste obstakels waar wij (en veel andere ouders) tegenaan lopen:

  • Een nieuw schoolsysteem begrijpen – Hoe werkt het onderwijs in Spanje? Wanneer moet je je kind inschrijven? En welke opties zijn er?
  • De taalbarrière – Hoe snel leert een kind Spaans? Is tweetalig onderwijs een optie?
  • Sociale integratie – Hoe zorg je ervoor dat je kind vriendjes maakt en zich veilig voelt?
  • Stabiliteit in een veranderende situatie – Hoe houd je als gezin rust en structuur in een tijd vol veranderingen?

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.